fbpx skip to Main Content
Osakeyhtiön Hallituksen Valinta – Näin Rakennat Toimivan Hallituksen

Osakeyhtiön hallituksen valinta – näin rakennat toimivan hallituksen

Kootaksesi loistavan hallituksen, sinun tulee tehdä huolellista ja pitkäjänteistä taustatyötä. Matka alkaa jo yrityksen perustamisvaiheessa. Hallitustyöskentelyä kannattaa usein harjoitella epävirallisten neuvonantajien avulla hallitustyön laadun varmistamiseksi.

Mutta minkälainen on loistava hallitus, ja miten rakennat sellaisen? Entä minkälainen on ihanteellinen hallituksen jäsen?

Saat vastaukset näihin kysymyksiin tästä artikkelista.

 

Hyvä hallitustyö

Hyvään hallitustyöhön kuuluvat paperitöiden pitäminen järjestyksessä, ammattimaiset käytännöt sekä tarkoituksenmukaisesti suunnitellut ja toteutetut kokoukset.

Hallitustyön kehittyminen erinomaiseksi ei tapahdu yhdessä yössä, vaan se on matka.

Laadukasta hallitustyötä vaaditaan viimeistään yrityksen ulkopuolisten hallitusjäsenten astuessa kuvaan.

 

Matka kannattaa kuitenkin aloittaa ajoissa seuraamalla seuraavia askeleita:

Aloita yrityksen perustamisvaiheessa epävirallisilla neuvonantajilla (advisory board):

 • Hallituksen olemassaolo on lain mukaan pakollista, mutta aloittaessasi saatat haluta pitää hallitustyön minimissään. Sen sijaan voit etsiä epävirallisia neuvonantajia täyttämään tiimin osaamisaukkoja ja laajentaaksesi verkostojasi.
 • Voit koostaa ryhmän keskenään asioista keskustelevia neuvonantajia saadaksesi sitä kautta entistä parempia oivalluksia.
 • Advisory board on epävirallinen, sen jäsenet eivät ole oikeudellisessa vastuussa mistään neuvoista, eivätkä he tee mitään päätöksiä. Olet siis vapaa työskentelemään heidän kanssaan haluamallasi tavalla.
 • Neuvonantajien rekrytoiminen on hallituksen jäsenten rekrytointia helpompaa, sillä neuvonantajilla ei ole lainkaan oikeudellisia vastuita.
 • Advisory boardin avulla voit aloittaa sisäisten käytäntöjen kehittämisen oikeaa hallitustyötä varten esimerkiksi raportoinnin suhteen. Harjoitus tekee mestarin.

 

Muista, että suunnittelet hallituksesi alusta asti pitäen silmällä ulkopuolisten jäsenten liittymistä hallitukseen:

Hallituksen kokoonpano ja dynamiikka muuttuvat ensimmäisten ulkopuolisten jäsenten liittyessä hallitukseen. Muutos on ilmeinen viimeistään siinä vaiheessa, kun myös puheenjohtaja on ulkopuolinen tai mukana on sijoittajien edustajia. Tällöin tulee mahdollisesti tehdä muutoksia myös hyväksymiskäytäntöihin (esimerkiksi uusien palkkausten ja johtajien palkkioiden osalta).

Asianmukainen hallinto on usein edellytys sijoituksen saamiselle. Järjestyksessä olevat paperityöt antavat vaikutelman ammattimaisesta tiimistä. Ulkopuoliset hallituksen jäsenet puolestaan lisäävät uskottavuutta kaikissa sijoittajien kanssa käytävissä neuvotteluissa.

Järjestyksessä olevat paperityöt ehkäisevät myös due diligence -prosessin epäonnistumista rahoituksen hakemisessa. Usein tuskallisen pitkä due diligence -prosessi sujuu nopeammin, sujuvammin ja pienemmillä kustannuksilla, mikäli hallitustyösi on ollut viimeisen päälle kunnossa.

Pääomasijoittajat tyypillisesti vaativat ammattimaisten hallituskäytäntöjen toteutumista yrityksessä. Ideaalitilanteessa olet jo toteuttanut ja harjoittanut niitä itse ennen kuin sijoittajat niin vaativat – muussa tapauksessa sijoittajien haluama vaatimustaso saattaa tulla yllätyksenä.

 

➡️Lue myös: Hallitustyöskentely osakeyhtiössä – miten suunnittelet hallitustyön tehokkaasti?

 

Minkälainen on ihanteellinen hallituksen jäsen?

Ihanteellinen hallituksen jäsen on yritykselle arvokas, sopivilla ominaisuuksilla varustettu sekä riippumaton.

Ideaalitapauksessa hallitus muodostuu toisiaan täydentävillä taustoilla varustetuista jäsenistä.

Hyvällä hallituksen jäsenellä on ainakin joitakin seuraavista ominaisuuksista:

 • Olennaista kokemusta
 • Verkostoja ja osaamista
 • Rehellisyyttä ja luotettavuutta
 • Rohkeutta puhua suoraan
 • Aikaa ja energiaa sitoutua

Parhaassa tapauksessa hallituksen jäsen on myös riippumaton. Toisin sanoen hänellä ei ole yritykseen hallituksen lisäksi mitään muita sidoksia, kuten ystävyys-, perhe- tai työntekijäsuhdetta.

 

Ideaalitapauksessa hallituksen jäsenillä on ammatillisesti monipuoliset ja toisiaan täydentävät taustat.

 

Sijoittajat ja ammattimaiset hallituksen jäsenet katsotaan riippumattomiksi huolimatta heidän ilmeisistä taloudellisista intresseistään.

Ideaalitapauksessa hallituksen jäsenillä on ammatillisesti monipuoliset ja toisiaan täydentävät taustat. Tämä tuo erilaisia näkökulmia hallituksen keskusteluihin.


Pidätkö lukemastasi?

Lataa maksuton oppaamme, josta saat vinkkejä tehokkaan ja aktiivisen hallituksen työskentelyyn.


Minkälainen on ihanteellinen hallituksen puheenjohtaja?

Yksi hallituksen puheenjohtajan tärkeimmistä tehtävistä on yhdessä toimitusjohtajan kanssa saada hallituksen jäsenet tekemään yhteistyötä. Mikäli puheenjohtaja ei onnistu luomaan ilmapiiriä, jossa hallitus voi vapaasti keskustella erilaisista näkemyksistä ja ideoista, hallituksen tuoma lisäarvo ei ole hallituksen kokouksiin käytetyn ajan arvoista.

Toinen hallituksen puheenjohtajan tärkeä tehtävä on toimia toimitusjohtajan sparraajana. Toimitusjohtaja jää usein monen päätöksen ja kysymyksen kanssa yksin. Hallituksen puheenjohtaja voi tarjota toimitusjohtajalle keskustelukumppanin, uusia näkökulmia sekä apua huolien purkamiseen.

 

➡️Lue myös: Näin osakeyhtiön hallituksen roolit, vastuut ja työtehtävät kannattaa jakaa 

 

Huolehdi toimivasta hallituksesta eli käytännön hallitustyöskentelystä suunnittelemalla se huolella ja ajoissa sekä valitsemalla mahdollisimman sopivista jäsenistä koostuva hallitus – se todella kannattaa!

Alla vielä kertauksena askeleet kohti aidosti toimivaa hallitusta.

 

Loistavan hallituksen muodostaminen on matka, jonka osalta kannattaa:

 • Aloittaa ajoissa
 • Harjoitella neuvonantajien avulla
 • Pitää paperityöt järjestyksessä
 • Toteuttaa ammattimaisia hallituskäytäntöjä
 • Suunnitella ja järjestää hallituksen kokoukset tarkoituksenmukaisesti

Ihanteellinen hallituksen jäsen on:

 • Kokenut, verkostoitunut ja osaava
 • Rehellinen ja luotettava
 • Rohkea puhumaan suoraan
 • Valmis sitoutumaan
 • Riippumaton
 • Täydentää muiden osaamisia

Ihanteellinen puheenjohtaja puolestaan:

 • Saa yhdessä toimitusjohtajan kanssa hallituksen jäsenet tekemään yhteistyötä
 • Luo vapaan keskustelun ilmapiirin samalla keskittäen keskustelun tärkeimpiin aiheisiin
 • Toimii toimitusjohtajan sparraajana

 

Toimiva hallitus

Hallituksen tehtävänä on huolehtia yrityksen hallinnosta menneisyyttä, nykyhetkeä ja tulevaisuutta silmällä pitäen. Toimiva hallitus koostuu ideaalitapauksessa toistensa taustoja täydentävien, ihanteellisten hallituksen jäsenten toteuttamasta, etukäteen suunnitellusta, loistavasta hallitustyöstä.

Toimivan hallituksen salaisuus on paitsi huolellinen suunnittelu ja hallituksen jäsenten valinta, myös jatkuva käytännön hallitustyöskentelystä ja sen laadusta huolehtiminen.

 

Tehosta hallituksesi työskentelyä

Tiesitkö, että Kuvenossa voit hoitaa kaikki hallitustyöhösi liittyvät asiat yhden järjestelmän sisällä?

Sunnittele hallitustyö näppärän vuosikellotyökalun avulla, luo pöytäkirjat automaattisesti ja lähetä ne sähköisesti sekä luo automaattisia muistutuksia tärkeistä muistettavista asioista.

Kokeile Kuvenoa maksutta 14 päivää luomalla testitunnukset.

 

Rasmus Nybergh
Toimitusjohtaja
Kuveno Oy


Psst! Jos haluat lisää näitä vinkkejä, tilaa artikkelimme sähköpostiisi.


 

Back To Top