fbpx skip to Main Content
Osakasluettelo Osakeyhtiössä – Miksi Sen Pitää Olla Ajan Tasalla?

Osakasluettelo osakeyhtiössä – Miksi sen pitää olla ajan tasalla?

Osakasluettelon laatimisen ja ylläpidon tulisi olla osakeyhtiön johdolle simppeli ja vaivaton toimenpide. Osakasluettelo tulee laatia välittömästi yhtiön perustamisen jälkeen, ja luettelo tietoineen tulee pitää luotettavasti, oikein ja ajan tasalla.

Mitä hyötyjä ajan tasalla olevasta osakasluettelosta on ja miten sellainen tulisi muodostaa?

Pureudutaan seuraavaksi tähän kysymykseen.

Milloin osakasluettelo tulee laatia?

Osakasluettelo tulee laatia välittömästi yhtiön perustamisen jälkeen, ja luettelo tietoineen tulee pitää luotettavasti, oikein ja ajan tasalla. Verotuksellisista syistä sinun tulee pitää kirjaa myös luettelon historiasta, jotta tiedät, milloin omistusoikeus on siirretty.

Vaikka omistaisit yhtiön yksin, laki vaatii sinua pitämään kirjaa osakkeista ja niiden omistajista. Jo tästä syystä osakasluettelon ajankohtaisena pitämisen sekä laatimisen tulisi olla nopeaa ja helppoa.

Mitä osakasluettelo pitää sisällään?

Luettelo on loppujen lopuksi lista omistajista ja heidän omistamistaan osakkeista. Luettelon tulee olla aina saatavilla nähtäväksi pyydettäessä.

Huomaa myös, että laki rajoittaa sitä, milloin uudet osakkaat voivat osallistua yhtiökokouksiin. Vain osakasluetteloon kahdeksan arkipäivää ennen yhtiökokouksen alkua kirjattu osakkeenomistaja on oikeutettu osallistumaan yhtiökokoukseen.

Mitä hyötyä ajan tasaisesta osakasluettelosta on?

Osakeyhtiön johtajana yhtiön omistajien tietojen hallinta ja heidän kanssaan viestiminen ovat avainasemassa. Voit käyttää ajantasaista osakasluetteloa myös yhtiökokouksen kutsujen lähettämisen sekä osakkeenomistajien kanssa tapahtuvan viestinnän pohjana.

Mikäli tarvitset sijoituksia, potentiaaliset sijoittajat haluavat takuuvarmasti nähdä osakasluettelosi, jota kutsutaan myös nimellä ”cap-table” (capitalization table). Tällöin luettelon on syytä olla paikkansa pitävä ja päivitetty viimeisten tietojen mukaisesti.

Ajantasainen osakasluettelo auttaa sinua myös:

  • päättämään ja laskemaan osinkoja
  • pitämään huolen, että tunnet osakkeenomistajasi
  • suunnittelemaan sijoituksia ja omistusstrategioita

Miten osakasluettelo luodaan ja pidetään ajan tasaisena?

Tapoja luettelon laatimiseen on monia. Alkeellisin tapa on pitää kirjanpitoa omassa tiedostossa tai paperilapulla, jota päivität sitä mukaa, kun luettelo elää.

Nykypäivänä on kuitenkin tarjolla helppokäyttöisiä selainpohjaisia ohjelmistoja, joissa on mukana muita hyviä ominaisuuksia pelkän osakasluettelon lisäksi.

Yrityshallintoon tarkoitetuilla ohjelmistoilla voit:

  • Laatia luettelon valmiista pohjasta hyvin nopeasti
  • Listata ja tulostaa luettelon erilaisilla näkymillä
  • Lisätä ja päivittää tietoja helposti
  • Lähettää viestejä omistajille
  • Pitää kirjaa muutoksista
  • Luoda yhtiökokousten pöytäkirjat automaattisen äänioikeuden laskijan avulla

Kuten aiemmin jo mainitsien, tällaisessa ohjelmistossa kaikki tiedot pysyvät luotettavasti ajan tasalla ja pääset käsiksi kaikkiin aiempiin tietoihin parilla klikkauksella.

 

Lataa maksuton opas

Jos haluat oppia, miten tehokas osakeyhtiön hallitus toimii ja miten sellainen kannattaa muodostaa, lataa maksuton opas aiheesta! 👇

Rasmus Nybergh
Toimitusjohtaja
Kuveno Oy


Tilaa artikkelimme sähköpostiisi!

Jos haluat saada lisää maksuttomia vinkkejä liiketoimintasi tehostamiseen, tilaa uusimmat sisältömme sähköpostiisi alla olevalla lomakkeella.


 

Back To Top