fbpx skip to Main Content
Mitä On Yrityshallinto?

Mitä on yrityshallinto?

Yrityksen hallinto koostuu kahdesta osasta: taloushallinnosta ja yrityshallinnosta. Taloushallintoon kuuluu tiivistettynä kaikki rahaliikenne ja yrityshallintoon kaikki muu. Mutta mitä se tarkoittaa?

Asioista sopiminen on yrityshallinnon ydin

Olennaista yrityksen pyörittämisessä on sopia eri ihmisten kanssa siitä, miten toimitte yhdessä. Asiakirjat ovat todisteena toiminnasta, eli prosesseista ja siitä, miten prosesseja hallitaan. Näistä asiakirjoista muodostuu kokonaisuudessaan yrityksen hallinto.

Kun hankit uuden yhteistyökumppanin, sovit heidän kanssaan siitä, mitä he toimittavat ja milloin – ja mitä maksat heille siitä. Kun palkkaat työntekijän, sovitte mitä maksat työntekijälle ja hän lupaa antaa aikaansa yrityksellesi. Kun saat uuden asiakkaan, lupaat toimittaa tuotteen tai palvelun ja he lupaavat maksaa sinulle siitä. Kun otat uuden lainan, teet sopimuksen pankin ja yrityksesi välillä. Ja kun aloitat uuden yrityksen, sovit viranomaisten kanssa toimintatavoista ja siitä, että yritys noudattaa kaikkia lakeja.

Yrityshallinto on asioiden kirjaamista

Tällaisten sopimusten seuranta on yritysjohtamisen ytimessä. Kun kirjanpitoasiakirjat sisältävät tulevan ja ulos menevän rahan, yrityshallintoasiakirjat osoittavat kaikki tekemäsi sopimukset. Taloushallinnossa voit rakentaa raportointia, analysointia ja kehittää rahoitusprosesseja. Vastaavia asioita voit tehdä yrityshallinnossa; rakentaa riskienhallinta, sopimus- ja hallintoprosesseja.

Ajatteleppa tätä: olet lomalla yhden kuukauden ajan. Olet palkannut osaavan kaverin, joka hoitaa yritystoimintaasi kun olet poissa, mutta et ehtinyt puhua hänen kanssaan. Miten hän voi tietää, kenelle maksetaan ja mitä? Miten hän voi tietää, minne laskut tai tuotteet lähetetään?

Jos tämä kaveri istuu alas ja lukee yrityshallinnon asiakirjoja, hän oppii mitä yrityksesi tekee ja mitä tapahtuu.  Tämä on hyvä tapa ajatella yrityshallintoa: yrityksen dokumentointi on sitä varten, että voit todistaa / kertoa ulkopuolisille (osakkeenomistajille, velkojille, viranomaisille), mitä yrityksesi tekee.

Mitä pitää kirjata?

Mitä sinun täytyy dokumentoida? Olennaisesti kaikki yrityksen ydinalueet:

  • Hallituksen keskustelut ja päätökset (kokouspöytäkirjat)
  • Osakkeenomistajien päätökset (kokouspöytäkirjat)
  • Työvoima (työsopimukset)
  • Sopimukset (toimittajat, asiakkaat)
  • Mitä omistat (todiste kiinteistön tai osakkeiden omistajuudesta)
  • Mitä olet velkaa (lainat ja rahoitus)
  • Yrityksesi säännöt (yhtiöjärjestys, osakassopimukset)
  • Erityisluvat (lisenssit, joita viranomaiset valvovat, kuten hygienia/alkoholiasiat ravintoloissa tai myrkyllisiä aineita käsiteltäessä)

Näiden asiakirjojen perusteella ulkopuolinen voi ymmärtää, mistä yrityksessäsi on kyse. Tämä on yritysjohtamisen ydin. Nämä asiat eivät ole monimutkaisia, sinun tarvitsee vain saada ne dokumentoiduksi.

Kuveno auttaa sinua kertomalla mitä puuttuu ja auttaa sinua tekemään tarvittavat toimenpiteet.

 

Kuveno – Helppoa hallintoa

Wikipedia definition:
Corporate governance is the mechanisms, processes and relations by which corporations are controlled and directed. Governance structures and principles identify the distribution of rights and responsibilities among different participants in the corporation (such as the board of directors, managers, shareholders, creditors, auditors, regulators, and other stakeholders) and includes the rules and procedures for making decisions in corporate affairs.

https://en.wikipedia.org/wiki/Corporate_governance

Vapaa suomennos, Wikipedian määritelmä:
Yrityshallinto on mekanismeja, prosesseja ja suhteita, joilla yrityksiä hallitaan ja ohjataan. Hallintorakenteet ja -periaatteet määrittelevät oikeuksien ja velvollisuuksien jakautumisen yhtiön eri osallistujien (kuten johtokunnan, johtajien, osakkeenomistajien, velkojien, tilintarkastajien, viranomaisten ja muiden sidosryhmien) kesken ja sisältävät sääntöjä ja menettelyjä yritysten päätöksentekoa varten.


Tilaa artikkelimme sähköpostiisi!

Jos haluat saada lisää maksuttomia vinkkejä liiketoimintasi tehostamiseen, tilaa uusimmat sisältömme sähköpostiisi alla olevalla lomakkeella.


 

Back To Top