fbpx skip to Main Content
Mitä Etätyöstä Kannattaa Sopia Työntekijän Ja Työnantajan Välillä?

Mitä etätyöstä kannattaa sopia työntekijän ja työnantajan välillä?

Maailman muuttuessa myös työkulttuuri muuttuu. Etätyön mahdollisuus on lisääntynyt viime vuosina, ja viimeistään koronan takia on huomattu, että etätyön tarjoaminen on sekä tarpeellista että usein toimivaa. Etätyö voi olla epäsäännöllistä, säännöllistä ja liikkuvaa.

Etätyö antaa mahdollisuuden rauhalliseen työympäristöön ja keskittymiseen sekä tehostaa ajankäyttöä, kun työmatkoihin ei kulu aikaa. Järjestely helpottaa myös monen työn ja muun elämän yhdistämistä.

Etätyö voi samalla olla kuormittava tekijä, jos työajan ja muun elämän raja hälvenee. Vaikutus voi näkyä myös työyhteisössä, jos tiimille ei suoda yhteisiä hetkiä myös itse työtehtävien suorittamisen ulkopuolella.

Onnistuneen etätyön edellytykset ovat:

 • toimivat työvälineet (teknologia, ergonomia, tietoturva),
 • hyvä johtaminen (tavoitteet, perehdytys, palaute, kuormituksen seuranta),
 • yhteistyö ja vuorovaikutus tiimin kesken ja
 • työntekijän omat valmiudet etätyöhön (vastuullisuus, osaaminen, itsensä johtaminen).

Etätyöhön sovelletaan täysin samaa työlainsäädäntöä ja työehtosopimuksia kuin työnantajan tiloissa tapahtuvaan työhön, ja myös työaika lasketaan normaalisti. Etätyö on siis fyysisesti muualla tapahtuva työ, mutta muutoin työnantajan ja työntekijän velvollisuudet pysyvät muuttumattomina.

 

Miten etätyöstä kannattaa sopia?

Etätyöstä sopiminen tapahtuu työnantajan ja työntekijän välillä, eikä siitä ole virallisia säädöksiä. On silti tärkeää sopia yhteiset pelisäännöt, mieluiten kirjallisesti.

Tässä kätevä tarkistuslista asioista, joista kannattaa keskustella, kun sovitaan etätyöstä:

 1. Yhteydenpidon kanavat ja vasteaika– missä kanavissa työnantaja ja työntekijä ovat saavutettavissa etätyön aikana, ja mikä on sopiva vasteaika yhteydenottoihin.
 2. Työn raportointi – mitä pitää raportoida, milloin ja miten.
 3. Työaika – onko tietty aika jolloin tulee tehdä töitä vai voiko tämän valita vapaasti.
 4. Sairauspoissaolon ilmoittaminen 
 5. Työntekijälle hankittava laitteisto etätyöhön
 6. Tietoturva – saako työhön liittyvät paperit jättää keittiön pöydälle? Pitääkö tietokone lukita kun menee vessaan, jos paikalla on muita? Miten työpuheluita käydään esimerkiksi kahvilassa tai junassa?
 7. Etätyön suorituspaikka – voiko etätyöt suorittaa missä haluaa, vai onko nimetty paikka, kuten työntekijän koti.
 8. Etätyöpäivien määrä – saako etätyötä tehdä niin paljon kuin haluaa, vai onko viikossa joku maksimimäärä etätyöpäiviä.
 9. Työaika – miten työaika kirjataan etätöiden aikana.
 10. Työterveys – työterveys kattaa normaalisti myös etätyöt, mutta jos työntekijä aikoo tehdä etätöitä ulkomailla pitää asiasta sopia erikseen.
 11. Vakuutus – mitä yrityksen vakuutus kattaa etätöiden osalta. Aiheesta tarkemmin alla.

Eräille etätyö sopii paremmin kuin toisille, ja tuen tarve on yksilöllistä. On tärkeää, että esimies yllä olevien lisäksi keskustelee työntekijöiden kanssa siitä, miten he saavat apua ja tukea etätyön aikana sekä miten sosiaalisia siteitä ylläpidetään.

Työtehtävien suorittamisen lisäksi kahvitauon keskustelut voivat olla tärkeä osa työyhteisöä ja yrityksen menestystä, joten on tärkeä pohtia myös, pitääkö ne siirtää virtuaalisiksi.

Korvaako vakuutus etätyössä tapahtuneet vahingot?

Kun työnantaja ja työntekijä sopivat etätyöstä, kannattaa työnantajan tarkistaa, kattaako vakuutukset etätyössä sattuneet vahingot.

Lakisääteinen työtapaturmavakuutus kattaa useasti vain etätöissä sattuneet työtehtäviin liittyvät vahingot. Jos työntekijä satuttaa itsensä esimerkiksi työvälineellä tehdessään töitä, vakuutus korvaa hoitokulut, mutta jos työntekijä liukastuu kävellessään vessaan tai kaataa päälleen kiehuvaa vettä lounastauolla, vakuutus ei välttämättä korvaa vahinkoa.

 

Jos työnantajan vakuutukset eivät kata etätyötä, on hyvä harkita lisäturvan hankkimista.

 

Työtapaturmavakuutukseen voi liittää vapaa-ajan ryhmävakuutuksen, ja erillinen etätyövakuutus on myös saatavilla.

 

Muista etätyösopimus!

Mikäli etätyötä tehdään säännöllisesti, on siitä hyvä sopia kirjallisesti.

Kuvenosta löydät mainion pohjan etätyösopimukselle. Jos et ole jo Kuvenon käyttäjä voit kokeilla ohjelmistoa 14 päivää ilmaiseksi. Etätyösopimuksen lisäksi Kuvenossa löytyy lukuisia muita sopimuspohjia, kuten työsopimus.

Valmiiden sopimuspohjiemme avulla luot uusia sopimuksia käden käänteessä vain parissa minuutissa.


Tilaa artikkelimme sähköpostiisi


Etätyöstä kannattaa lukea lisää Työturvallisuuskeskuksen julkaisusta.

Back To Top